Leren vliegvissen – werpen met de vliegvishengel

werpshot

Met een juiste werptechniek beleeft u om verschillende redenen meer plezier aan het vliegvissen.

Ontspannen 

Om ontspannen te kunnen vliegvissen is een goede werptechniek een vereiste. Een verkrampte werpstijl kan tot vermoeidheid en blessures leiden.

Precisie en afstand

Uiteraard is het ook handig om de vlieg precies daar te kunnen krijgen waar u hem hebben wilt. Dat kan precies 1 meter schuin stroomopwaarts voor een azende forel zijn, zodat precisie vereist is, maar het kan ook om een bepaalde afstand gaan, als bijvoorbeeld zeeforel in de monding van een fjord, dertig meter uit de kant jaagt. In dat geval draait het dus om afstand.

Controle over de lus

Wanneer met meerdere vliegen gevist wordt kan het handig zijn om bewust een wat wijdere lus te werpen, terwijl op momenten waarin er pal tegen de wind geworpen moet worden, de lus niet nauw genoeg kan zijn! Het kunnen variëren van de lus kan dus belangrijk zijn.

Speciale worpen

In veel situaties ontbreekt ruimte voor een achterwaartse worp. Een goed aangeleerde rolworp levert dan de oplossing en veel plezier. Datzelfde geldt voor een sidecast, waarmee u de vlieg netjes onder de overhangende struiken aan de overkant van de rivier kan presenteren. Het beheersen van een aantal speciale worpen is in veel situaties een vereiste om de vlieg goed te kunnen presenteren.

Tarieven

Vliegvisschool HOFF hanteert de volgende tarieven voor werplessen. Op verzoek kan aan meer dan vier personen tegelijk werples gegeven worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor werplessen bij vliegvisverenigingen. Een les duurt 60 minuten.

 

tarieven

 

Video opnamen

Het is bijzonder leerzaam om de manier waarop u werpt op video terug te kunnen zien. Een gemaakte video-opname wordt na afloop van de opname bewerkt en van aanwijzingen voorzien. De bewerkte video wordt aan de cursist gemaild. Een videoanalyse kan in principe bij elke les gemaakt worden. Voor een videoanalyse wordt € 25 in rekening gebracht.

Gratis werpanalyse

Heeft u twijfels over uw werptechniek, vraag dan een gratis werpanalyse aan. Tijdens de werpanalyse wordt uw standaardworp geanalyseerd. Indien van toepassing wordt uitgelegd en voorgedaan hoe eventuele verbeteringen er uit moeten zien. Een werpanalyse is gratis, geheel vrijblijvend en duurt ongeveer 20 minuten.

Artikel

Voor het vliegvismagazine  “De Vlaamse Vliegvisser”  schreef ik een artikel over het hoe en waarom van beter leren werpen. In dit artikel leg ik onder andere uit waar volgens mij een goede werples aan moet voldoen. U leest het hier.

Door het invullen van dit formulier geeft u aan dat u interesse heeft in werples of een werpanalyse.