Stinger leader maken

In onderstaande instructievideo (van 3 minuten) wordt voorgedaan hoe je zelf eenvoudig een stinger leader kan maken. Wat je nodig hebt is het volgende:

een stinger haak (bijvoorbeeld deze van Eagle Claw) ,

een streamer haak (bijvoorbeeld deze van Varivas in maat 6/0 ,

titaniumdraad van “Knot 2 Kinky” en

leader draad van “Partridge” .

Verder is krimpkous en eventueel een plastic kraaltje nodig. In het filmpje wordt de krimpkous verhit met deze handige brander:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor informatie over deze brander kan je contact opnemen met Dennis Sanders van BigStreamers.com

Stinger leaders worden vaak gebruikt in combinatie met erg grote streamers. Op die manier wordt geprobeerd om staartbijters te voorkomen. Het is niet bewezen dat dit altijd nodig is. Vaak bestaat een streamer uit dusdanig licht materiaal, dat de snoek de grote streamer in één keer naar binnen “zuigt”, als hij zijn bek opent. Toch geeft een stinger veel vliegvissers het gevoel minder beten te missen en een betere hakingskans te hebben. Realiseer je wel het volgende: doordat je bij een stinger met 2 haken vist kan het soms lastiger zijn om het systeem uit de bek van de snoek te verwijderen. Wanneer de vis aan de streamerhaak is gehaakt, kan tijdens de dril de stingerhaak  ook ergens aan de buitenkant van de bek haken en daardoor de vis beschadigen. Om die reden zien sommige vliegvissers van het gebruik van een stingersysteem af.

Hier een foto van de complete stinger leader.

 

Klik hier voor de instructievideo.