Ga naar de inhoud

Complete vliegvis sets

Cortland Guide Series, Orvis Encounter en Guideline Kaitum

Al eerder maakte ik reviews met filmpjes om beginnende vliegvissers te helpen bij hun keuze voor een goede starters set. Het waren de Cortland Fairplay aftma 4/5 set en de Cortland Fairplay snoekset. Deze setjes zijn nog steeds te koop. In deze review bespreek ik 3 verschillende, iets luxere sets, zoals die momenteel op de markt zijn. De hengels van alle drie de besproken sets zijn 9 voet lang, 4 delig en hebben gewichtsklasse (aftma) 5. Het is van Cortland de Guide Series, van Orvis de Encounter en van het merk Guideline de Kaitum. De sets bestaan alle drie onder andere uit een hengel en een reel met daarop backing, een vliegenlijn en een leader. Je hoeft er alleen een vlieg aan te knopen en je kan vissen! 

De pijzen van de sets zijn anno oktober 2021 (ongeveer), respectievelijk € 190, € 225 en € 270.

Cortland biedt naast de besproken 9 voet, #5 set, dezelfde Guide series set ook aan in een 8 voet #4 en een 9 voet #8. Orvis heeft van de Encounter set onder andere ook nog een #5 in een 8 voet, een #6 in een 9 voet, een #7 als 10 voeter en een #8 van 9 voet lang in het assortiment. Guidline levert naast deze #5, de set ook in een 9 voet #6.

In de review heb ik ervoor gekozen om de verschillen tussen slangenogen en één poots ogen niet geheel uit te diepen. Dit artikel gaat daar veel dieper op in.

Op het einde van de review heb ik het over dit artikel waarin uitgelegd wordt wat verstaan wordt onder begrippen als de flex van een hengel, de snelheid van een hengel en waar het aftma systeem voor staat.