Ga naar de inhoud

Pike popper

Er is bij het vliegvissen bijna niets zo opwindend als het vissen met oppervlaktevliegen. Wanneer er uit het niets een boeggolf op een popper, gurgler of diver afkomt, moet je een sterk hart hebben!

Poppers zijn bijzonder breed inzetbaar. Ze werken op zeebaars, zoetwaterbaars, peacock bass,  snoek, zeeforel, geep, arctic char, regenboogforel, bruine forel, roofblei en vele (tropische) zoutwatervissoorten.

 

 

Het maken van poppers is bijzonder leuk werk; je kan de popperkop zo mooi maken als je zelf wilt. Hoewel het voor de actie en de vangsten waarschijnlijk niets uit maakt, zijn mooi afgewerkte poppers juweeltjes in iedere vliegvisdoos. Vooral het airbrushen van popperkoppen is heel leuk om te doen. Dennis Sanders van BigStreamers, laat in onderstaand filmpje zien, hoe je dit doet!

Een belangrijk aspect van de door Dennis gemaakte popper is het feit dat hij “articulated” is. Dat wil zeggen dat de haak niet vast in de popperkop zit. Vooral lange haken, die vast aan een popperkop zitten, kunnen, vanwege het hefboomprincipe, de bek van een vis enorm beschadigen. Een losse haak, achter een popperkop, hangt teveel naar beneden. Daarom is de getoonde articulated oplossing echt geweldig: minder missers en vals gehaakte vissen en geen beschadigde bekken. Ook hangt bij deze articulated popper de haakbocht verder achter de popperkop, dan bij een vaste haak, hetgeen het inhaken bevordert. Op het filmpje is heel goed de werking van de articulated popper te zien.

De volgende materialen worden in het filmpje gebruikt:

In deze bindvideo zie je hoe je zelf een popper kan maken: