Leren werpen met de vliegvishengel

Met een juiste werptechniek beleef je om verschillende redenen meer plezier aan het vliegvissen.

Ontspannen

Om ontspannen te kunnen vliegvissen is een goede werptechniek een vereiste.
Een verkrampte werpstijl kan tot vermoeidheid en blessures
(tennisarm, polsklachten, schouder overbelasting) leiden.

Precisie en afstand

Uiteraard is het ook handig om de vlieg precies daar te kunnen krijgen waar je hem hebben wilt.
Dat kan precies 1 meter schuin stroomopwaarts voor een azende forel zijn,
zodat precisie vereist is, maar het kan ook om een bepaalde afstand gaan,
als bijvoorbeeld zeeforel in de monding van een fjord, dertig meter uit de kant jaagt.
In dat geval draait het dus om afstand.

Controle over de lus

Wanneer met meerdere vliegen gevist wordt kan het handig zijn om bewust
een wat wijdere lus te werpen, terwijl op momenten waarin er pal tegen
de wind geworpen moet worden, de lus niet nauw genoeg kan zijn!
Het kunnen variëren van de lus kan dus belangrijk zijn.

Speciale worpen

In veel situaties ontbreekt ruimte voor een achterwaartse worp.
Een goed aangeleerde rolworp levert dan de oplossing en veel plezier.
Datzelfde geldt voor een sidecast, waarmee u de vlieg netjes onder de
overhangende struiken aan de overkant van de rivier kan presenteren.
Het beheersen van een aantal speciale worpen is in veel situaties een vereiste om de vlieg
goed te kunnen presenteren, prettig te kunnen vliegvissen en succes te boeken!

Extra info &
Tarieven

Lees hier extra info over video opnamen en een gratis werpanalyse
en de verschillende tarieven van de werplessen.

Aanmelden & Informatie

Met dit formulier kan je je opgeven voor werplessen of voor de werpanalyse of extra informatie over de werplessen aanvragen.

Artikel & Testimonials

Lees hier een artikel dat ik schreef over het hoe en waarom van beter leren werpen en lees wat cursisten van de werplessen vinden.

Extra info & Tarieven

Vliegvisschool Hooked on Flyfishing hanteert de volgende tarieven voor werplessen.
Op verzoek kan aan meer dan vier personen tegelijk werples gegeven worden.
Een werples duurt 60 minuten.

Video opnamen

Het is bijzonder leerzaam om de manier waarop je werpt op video terug te kunnen zien. Een gemaakte video-opname wordt na afloop van de opname bewerkt en van aanwijzingen voorzien. De bewerkte video wordt aan de cursist gemaild. Een videoanalyse kan in principe bij elke les gemaakt worden. Voor een videoanalyse wordt € 25 in rekening gebracht.

Gratis werpanalyse

Heb je twijfels over je werptechniek, vraag dan een gratis werpanalyse aan.
Tijdens de werpanalyse wordt jouw standaardworp geanalyseerd. Indien van toepassing wordt uitgelegd en voorgedaan hoe eventuele verbeteringen er uit moeten zien.
Een werpanalyse is gratis, geheel vrijblijvend en duurt ongeveer 25 minuten.

Aanmelden & Informatie

Gebruik dit formulier om je op te geven voor werples of een werpanalyse of om extra informatie te vragen:

Artikel over werplessen & testimonials

Voor het vliegvismagazine “De Vlaamse Vliegvisser” schreef ik een artikel over het hoe en waarom van beter leren werpen. In dit artikel leg ik onder andere uit waar volgens mij een goede werples aan moet voldoen.

Beweeg je cursor over het artikel om in en uit te zoomen.

Het-hoe-en-waarom-van-werplessen

Door je cursor boven de tekst te houden, kan je het scrollen stoppen

Dubbele strip

Ik had een afspraak gemaakt omdat ik op de één of andere reden niet verder dan 20 meter wierp. Eerst een bak koffie en dan begonnen we eraan. Na 1 keer voor te doen wist Hans meteen wat er mis was met mijn worp. Er was eigenlijk niets mis. Ik miste alleen een extra handeling met de hand waar ik mijn lijn mee begeleidde. Namelijk de dubbele strip. Hans legde dit haarfijn en rustig uit en voor ik het wist was ik ermee weg. Deze manier van lesgeven was heel aangenaam omdat je gewoon merkt dat de ervaring van deze man afspat. Dat in combinatie met het aangenaam lesgeven en de gezelligheid bij een kop koffie achteraf maakte deze namiddag voor mij dan ook meer dan compleet.

Benny Segers

Werples met zes

Met een groep van 6 mannen hebben we van Hans les gekregen in het werpen met de vliegenhengel. Het werd een gezellige middag aan de Asterdplas in Breda. Veel gelachen en veel geleerd. Hans weet veel, is enthousiast en kan zijn kennis op een prettige manier overbrengen. Dank daarvoor.

Dick Sijtsma

Een deskundig oog

Vliegvissen is al jaren mijn passie, maar alleen met een echt goede en gevarieerde werptechniek kun je irritatie langs/in het water voorkomen. Dus (prive) werples genomen bij Hans. Had ik dat maar eerder gedaan! Hans ziet meteen waar je werpfoutjes zitten en in korte tijd maak je grote stappen. Dan kun je nog zo veel oefenen, boeken lezen en Youtube filmpjes bekijken, je hebt een deskundig oog nodig die jou ziet werpen. En corrigeren… Dus heb je twijfel of gaat er te vaak iets mis? Knopen in tippet, geen gestrekte leader, niet ver genoeg werpen, niet nauwkeurig genoeg? Doe het gewoon en ga naar Hans. Zijn gastvrijheid, enorme drive en geduld met jou krijg je er gratis bij! Dank Hans.

Jules Lamour

Wij komen terug!

Zaterdag met mijn 2 kinderen vliegvis werples gekregen van Hans.
Ondanks het slechte weer veel ambiance. Hans is een zeer aangenaam, enthousiast en bevlogen iemand.
Wij hebben alvast onze volgende les geboekt.
Nogmaals bedankt Hans.

Jan van Aert

Verschillende vliegvislijnen en werptechniek

Gisteren paar leerzame en gezellige uurtjes met Hans doorgebracht in het park voor zijn leslokaal. Ik ben een relatieve beginner (vliegvis nu bijna een jaar) en ben me aan het voorbereiden op een vliegvistrip naar Alaska. Onderdeel daarvan is enerzijds de keuze van hengels en lijnen die ik mee ga nemen en anderzijds het verbeteren van mijn werptechniek. Voor beiden ben je bij Hans aan het goede adres. Ik heb op het grasveld het verschil ervaren tussen het werpen met een klassieke WF-lijn, een “geïntegreerde lijn” met een korte schietkop en een systeem bestaande uit een mono running lijn + een commando head. Je kan er over lezen en praten, maar zelf uitproberen / ervaren werkt 100 keer beter, helemaal als je daar een grappige en deskundige voice over bij krijgt. Ik ben ook content met de analyse van mijn werpkunsten en ging huiswaarts met een handvol praktische en bruikbare tips. Ik waardeer de sessie met rapportcijfer 10 en door de nazit voeg ik daar nog een plusje aan toe. Hans, veel dank voor de ervaring, het delen van je kennis en de gezelligheid. Ik zou het leuk vinden om op een of andere manier contact te houden.

Ko van Schaik

Confronterend

Flyfishing : check, Flytying : check, flycasting :grrrrrrrrrrrrrrrrrrr…Why is my flyline 33 meter long, while I hardly use 22….. Één en ander was Hans ter oren gekomen…Hans : 1 brok vliegvisser, zeeforelgek, en…. topinstructeur …, dus dinsdag namiddag werd het, na koek, thee en een gezellige babbel erg snel duidelijk: belabberde techniek, geen snelheid en ga maar door…. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden… Hans windt er geen doekjes om: slechte gewoontes afbreken en nieuwe techniek opbouwen… Aan de hand van filmpjes die hij tijdens de instructie opnam, werd het mij duidelijk welke zaken beter kunnen…. nee, moeten….
Hans, na enkele trainingssessies thuis, merk ik dat m’n Cross er plezier in krijgt, meewerkt en eindelijk gebruikt wordt waarvoor ie dient: de lijn weg laten knallen en vlug, zeer vlug die vlieg bij die jagende zeeforel krijgen…Want het wordt mss de enige aanbeet van vandaag…..
Hans, Thx voor de leerrijke, gezellige maar toch confronterende namiddag…

Davy Dirven