Hoog water visserij

web16

Gistermiddag naar de overstroomde weilanden rondom Arnhem geweest. De vis was zich tegoed aan het doen aan het zwemmend buffet! Hoe snel die rakkers doorhebben dat ze terecht kunnen voor spinnetjes, slakjes, torretjes, pieren en ander lekkers…. De visserij leek op tenkara met de vliegenhengel. Werpen hoefde ik nauwelijks. De vissen zijn gefocust op de planten en alles wat daaromheen aan eetbaars rondscharrelt. Sluipend als een reiger hoefde ik vaak alleen mijn top maar te laten zakken om de vlieg te presenteren. Het vreemde was dat de vis soms stoicijns aan de vlieg voorbijzwom en als ik die nogmaals presenteerde er wederom niet naar omkeek. Soms versnelde de vis dan even en dacht ik dat ik hem gespooked had. Wanneer ik de vlieg tenslotte een derde keer in de zwembaan van de vis dropte, werd deze ineens vol binnengezogen… Geregeld werd de vlieg ook compleet genegeerd terwijl andere keren een vis versnelde om hem te komen halen. Uiteindelijk alles gevangen aan een grote zwarte natte winde vlieg. Een enkele keer was het onverklaarbaar makkelijk: komen er drie dikke windes aanzwemmen: ik jonas mijn vlieg er voor en de eerste vis pakt deze onmiddelijk. Ik sla te vroeg en de vis lost binnen een halve seconde. Bij mijn tweede poging plons ik de vlieg bovenop de andere twee vissen. Stom. Duidelijk de slechtste “worp” die ik maar had kunnen maken. De vissen schrikken echter niet. Een van hen aarzelt geen seconde en pakt de vlieg volledig zonder argwaan. Ook wel eens fijn! 

De eerste winde van de middag. Mooie vis, maar voor dit gebied een relatief klein exemplaar.

web11

Een lekkere vette bak (51,5 cm)!

web12

En een geweldig mooie rietvoorn van 41 cm.

web13

Hoge vissen, met de zwarte spider nog uit zijn bek hangend.

web4

Rond de peilers van de brug ving ik ook een aantal exemplaren.

web14

Hier een filmpje van deze manier van vliegvissen: