Ga naar de inhoud

Cursus: vliegvissen,
zo doe je dat!

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten vliegen, vliegenlijnen, leaders en vliegvis materialen, dat veel (beginnende) vliegvissers door de bomen het bos niet meer zien. Ook het groot aantal verschillende soorten wateren maakt het voor veel vliegvissers vaak lastig om de juiste vliegvis-keuzes te maken: hoe pak je het aan in een Hollandse polder, op één van onze grote rivieren of op een reservoir? En hoe vis je in het buitenland bijvoorbeeld op een glashelder, diep bergmeer of op een mooie, heldere stromende rivier? En wat te denken van het warme water, ergens in de Caraïben?       

In de cursus “Vliegvissen – zo doe je dat!” leer je vanaf de basis, stap voor stap hoe je het in elke situatie aan kan pakken om succesvol met de vlieg te vissen. Onderwerpen die in de cursus onder andere aan de orde komen zijn:

 • Wat zijn precies: droge vliegen, nimfen, buzzers, emergers, spents, natte vliegen, spiders, terestrials, poppers, crease flies, gurglers en streamers?
 • In welke situaties en hoe vis je met deze verschillende soorten vliegen?
 • Hoe ziet de levenscyclus van een insect er uit en waarom kan kennis hierover voor een vliegvisser van belang zijn?
 • Wat is een dropper en hoe maak je hem?
 • In welke situaties en hoe vis je met een dropper?
 • Welke soorten beetverklikkers zijn er?
 • In welke situaties en hoe vis je met een beetverklikker?
 • Wat zijn de eigenschappen van de volgende vliegvislijnen: drijvende lijnen, hoverlijnen, intermediate lijnen, zinktip lijnen, volledige- en samengestelde zinklijnen?
 • In welke situaties en hoe vis je met deze verschillende soorten vliegvislijnen?
 • Welke soorten leaders zijn er?
 • In welke situaties en hoe vis je met deze verschillende soorten leaders?

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van:

 • meer dan 20 praktijkfilmpjes waarin getoond wordt hoe de verschillende systemen toegepast kunnen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld filmpjes waarin met bibio’s op De Ronde Bleek wordt gevist, waar met de droge vlieg op een reservoir in Frankrijk wordt gevist, waar met een nimf stroomopwaarts wordt gevist op een bergrivier in IJsland, waar met gurglers op zeebaars wordt gevist in Bretagne en waar met poppers in Denemarken op snoek wordt gevist.      
 • een flip-over om bepaalde vliegvissystemen uit te tekenen en te bespreken
 • een powerpoint presentatie met vele tientallen voorbeelden van verschillende vliegen en hun eigenschappen

Ben je na deze cursus uitgeleerd omdat je alles weet? Zeker niet. Vliegvissen is een nagenoeg eindeloze hobby waar altijd wel iets te leren blijft. Wel beschik je na de cursus over een brede basiskennis over het vliegvissen. Hierdoor zal je ook artikeltjes en vliegvisfilmpjes op websites en social media beter begrijpen. Mocht je op vakantie naar het buitenland gaan, dan helpt de opgedane kennis je ook om beter te begrijpen met welke lijnen, vliegen en vismethoden je er succesvol kan vliegvissen. 

Programma & Tarieven

Bekijk hier het programma en de verschillende tarieven van de cursus Vliegvissen - zo doe je dat!.

Aanmelden & Informatie

Met dit formulier geef je je op voor de cursus Vliegvissen - zo doe je dat!

Foto's & slides van de cursus

Bekijk hier een aantal foto's en slides van onderdelen van de cursus Vliegvissen - zo doe je dat!

Programma & Tarieven

De cursus duurt in totaal maar liefst 6 klokuren! Zodoende wordt deze gegeven op 2 door-de-weekse avonden of op een gehele dag in het weekeinde.

De cursus wordt gegeven in het leslokaal van de vliegvisschool in Etten-Leur. Om ervoor te zorgen dat er voldoende persoonlijke aandacht voor iedereen is, kunnen er maximaal 5 personen aan de workshop deelnemen.

Op de door-de-weekse avonden duurt de cursus van 19.00 tot 22.00 uur. In het weekeinde duurt de cursus van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur. 

Deelname aan de cursus kost € 89 per persoon. Dat is inclusief koffie, thee en/of frisdrank. Deze workshop kan ook aan vier of drie personen gegeven worden. De prijs bedraagt dan respectievelijk € 115 en € 149 per persoon.

Aanmelden & Informatie

Je kan dit formulier gebruiken om je aan te melden of om extra informatie aan te vragen:

Foto's van de crusus Vliegvissen - zo doe je dat!

Bekijk hier foto’s van de cursus. Klik op een foto voor een vergroting.