Ga naar de inhoud

Complete vliegvisset snoek (aftma 8/9) en allround (aftma 4/5)

Voor beginnende vliegvissers is het vaak lastig om een goede hengel en een bijpassende lijn met reel te vinden. De meeste vliegvis merken spelen hier op in, door complete sets aan te bieden. Compleet betekent dan ook echt compleet: op de reel zit al backing gespoeld, hieraan is de vliegenlijn al bevestigd en er is zelfs een leader aan de punt van de vliegenlijn aanwezig. De lijn is afgestemd op de hengel die bij de set hoort, zodat je alleen nog maar een vlieg hoeft aan te knopen om aan de slag te kunnen.

Dergelijke sets zijn er tegenwoordig in allerlei prijsklassen. De duurdere sets beschikken bijvoorbeeld over een luxere reel. Dat wil zeggen, dat de reel niet van kunststof, maar van aluminium is. Hoe hoger de prijs, hoe beter bijvoorbeeld ook de kwaliteit van de slip van de reel kan zijn. Ook kan een kwalitatief betere lijn of een luxere reelhouder tot een hogere setprijs leiden. 

Omdat ik als vliegvisschool veel workshops aan beginners geef, krijg ik regelmatig de vraag waar men het beste mee kan starten. Toen ik bij Big Streamers de complete Fairplay sets van Cortland tegenkwam, werd ik enthousiast en heb ik deze 2 sets aan een uitgebreide test onderworpen.
De ene set is echt allround omdat het een aftma 4/5 hengel betreft, die breed inzetbaar is. Van voorn, baars en brasem tot en met forel in de Ardennen of de Eifel; met deze set ben je daar klaar voor.
De andere set is een aftma 8/9 set. De hengel en de lijn zijn dus “zwaarder”, zodat deze set meer geschikt is voor het zwaardere werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan snoeken in de polder of het vissen op zeebaars.
Cortland is een vooraanstaand vliegvismerk, dat onder andere bekend staat om zijn hoge kwaliteit vliegvislijnen. Let op: inmiddels heeft Cortland de zwaardere versie veranderd van de door mij getestte aftma 8/9 in een aftma 9/10

Hieronder vind je drie filmpjes die de moeite waard zijn om te bekijken, als je interesse hebt in een goede, complete instap – vliegvisset.

Mocht je besluiten om een set aan te schaffen dan raad ik je aan om dat bij Big Streamers te doen:

  • goede service en verstand van zaken
  • 10% korting voor cursisten van vliegvisschool HOFF. Bij het bestellen kan een kortingscode gebruikt worden (neem svp even contact op om deze code te ontvangen)
  • een gratis werples van 30 minuten
 
Heb je interesse in een iets luxere beginners set? Ook daarvan heb ik er 3 uitvoerig getest en besproken. Je vindt mijn review van deze 3 sets hier: review van 3 complete, luxe beginners sets.

Filmpje 1: algemene informatie over de setjes (unboxing)

Filmpje 2: de allround set in de praktijk (de aftma 4/5 set)

Filmpje 3: de snoek set in de praktijk (de aftma 8/9 set)