Oostvoornse Meer update Oktober 2023
Het is algemeen bekend dat er in September 2022 op het Oostvoornse Meer (OVM) een enorme vissterfte is geweest. Bijna alle grote forellen hebben toen het loodje gelegd, als ook enorme hoeveelheden haring. Verder is de bot populatie flink uitgedund. Sinds de sterfte heeft men niet stilgezeten en graag wil ik (ongeveer) een jaar na dato mijn ervaringen op het meer delen. Ten eerste omdat er nauwelijks vangstregistraties gerapporteerd worden. Ten tweede omdat er veel tijd en energie gestoken wordt in het herstellen van de kwaliteit van de visserij op het meer. En ook omdat ik van mening ben dat het onterecht is dat het meer blijkbaar “uit de gratie” is en er geluiden zijn dat het meer dood is of dat er alleen nog maar uitzettertjes van 25 cm rondzwemmen.
Vanaf november 2022 zijn er inmiddels een aantal uitzettingen van forellen geweest. Daarbij zaten ook vissen van flink formaat! In de komende gesloten periode (November 2023) zal wederom een uitzetting plaatsvinden. Gelukkig voor het OVM is het weer in de zomer van 2023 totaal anders geweest dan het weer in de zomer van 2022. Zodoende is er dit keer geen “omkering van waterlagen” geweest en is vissterfte uitgebleven. Een grote voedselconcurrent van de regenboogforellen in het meer was de bot. Azende botten jagen regenboogforel weg. De grote hoeveelheden bot zorgden ervoor dat de regenboogforel de laatste jaren niet geweldig gedijde op het OVM. Bruine forel heeft geen problemen met bot en jaagt ze weg.
Dit is een verklaring voor het verschijnsel dat er voor de sterfte meer (grote) bruine forellen gevangen werden, dan regenboog forel.
Nu de hoeveelheid botten door de sterfte flink is uitgedund, kunnen de uitgezette forellen enorm groeien! Uit rapportages (en contact met de leverancier van de vissen) blijkt dat ze 2 a 3 cm per maand groeien! Dat was voor de toename van het aantal botten op het meer ook het geval. Vroeguhhh, dus! Helaas zijn de haringen ook massaal gestorven. Deze vormden een goede voedingsbron voor de forellen. Door de enorme afname van de bot populatie is er echter zoveel voedsel voorhanden voor de forellen dat de haringsterfte verder geen invloed op de groei van de forellen heeft. Er is momenteel een overvloed aan speltaas, zoutwaterpissebedden, garnalen (ook grote soorten) en zagers aanwezig. Het water is inmiddels ook vrij van alg en kraakhelder. Wel staan er flinke plantenbedden. Deze zijn aan het afsterven en zodoende bruin van kleur.
Je zou je af kunnen vragen waarom het uitblijven van vangstregistraties een probleem is. De reden is simpel; de federatie Zuid West Nederland zet de forel uit op het meer. Waarom zou men dat blijven doen, als er blijkbaar niet gevist wordt? Verder stoppen een aantal mensen heel veel tijd en energie in de kwaliteit van de visserij op het meer. Eén daarvan is Franklin Moquette. Franklin is al tientallen jaren nauw betrokken bij alles wat er zich op, rond en in het meer afspeelt! Met zijn hele ziel en zaligheid ademt hij het OVM. Zo adviseert hij onder andere bij het beheer de werkgroep Vis van het Oostvoornse Meer en de visrechthebbende organisatie Sportvisserij Zuidwest Nederland. Verder heeft hij contact met duikers die het meer bezoeken, vele kunstaas- en vliegvissers die op het meer vissen en ondernemers die rondom het meer actief zijn. Hoe frustrerend is het om een goed viswater te hebben, dat nauwelijks bezocht wordt en niet (meer) op de juiste manier op zijn waarde wordt geschat (op social media bijvoorbeeld)? Nee, het OVM zal, alleen al door zijn oppervlakte van ruim 270 hectare, nooit een eenvoudig meer worden. Toch heb ik in mijn sessies gemerkt dat het meer werkelijk weer topvisserij biedt.
Velen zullen blijven roepen dat het “vroeguhhh” allemaal beter was. Dat betwijfel ik ten zeerste. De kleinste vissen die ik in oktober heb gevangen waren allemaal boven de 40 cm. Met uitschieters tussen 60 en 70 cm. Die vissen zijn over een jaar dus allemaal minimaal 65 cm! Tijd om je 0.22 mm te vervangen door 0.26 mm of dikker 😊 Hersenonderzoeker en neurobioloog Dick Swaab legt in zijn boeken duidelijk uit hoe ons brein soms vreemde “spelletjes” met ons speelt. Ook in de negentiger jaren ving je niet even vijf of meer 70-ers op een dag. En ook toen “blankte” iedereen gewoon! Die dagen filter je weg en de topdagen worden in onze herinnering nog wat extra opgepoetst. Voor mij staat het vast dat de komende jaren beter dan ooit zullen worden (aangenomen dat er geen sterfte optreedt). Een baude uitspraak, realiseer ik me. En waar baseer ik die dan op?
In de laatste week voor de sluiting heb ik 3 volledige dagen gevist. Dat wil zeggen; van zonsopkomst tot zonsondergang. Nou ja, “zon”. Het regende bijna alle drie de dagen continu. Vistechnisch vindt ik dat overigens alleen maar een voordeel, maar dat is natuurlijk een andere discussie! In die drie sessies ving ik meer dan 30 forellen. Zoals al opgemerkt was er daarvan geen enkele onder de 42 cm. Verder had ik nog een aantal volgers, lossers en heb ik een drietal vissen afgebroken omdat ik ze tijdens de dril moest blokken om ze uit de planten te houden. Alle gelande forellen verkeerden in topconditie. Dat wil zeggen; ze waren beresterk, gaven een enorme strijd, hadden prachtige kleuren en perfecte, onbeschadigde vinnen. Slechts één bruine forel miste een borstvin, één regenboog had een lelijke staart en één regenboogfrorel had een kleine vervorming aan de onderkant van zijn staart. Uiteraard zijn dergelijke vangsten niet normaal te noemen. Er was duidelijk sprake van een gelukkige samenloop van omstandigheden.
Zo concentreerde ik mijn visserij (onder andere vanwege de hoge watertemperatuur) op de ondieptes. Omdat veel ondieptes nog vol plantenbedden liggen, bezocht ik de “kale” ondieptes. Op die stekken kon ik overal de (zand) bodem zien. Verder bleken de zagers actief te zijn en boven het zand te zwemmen. Dit fenomeen, in deze tijd van het jaar, is voor mij onverklaarbaar. Wel zorgde het ervoor dat de forellen flink aasden en ik hierdoor uitzonderlijk goed kon vangen. Tijdens en na de dril spuugden de forellen de eerder genuttigde zagers (in stukjes of in hun geheel) uit. Omdat er ook (weer) flinke garnalen in het meer waargenomen zijn, probeerde ik ook de Nutria shrimp. Ook die werd door de forellen (waarschijnlijk mede doordat ze onstuimig aan het azen waren) gretig aangevallen. Een filmpje daarover volgt zsm. onderaan deze pagina!
Het zal zeker niet zo zijn dat de vangsten na de gesloten tijd, dus vanaf 1 december, ook van dit niveau zijn. Er zal ongetwijfeld (ook) weer geblankt worden. De afgelopen dagen zullen ook in mijn brein een speciaal plekje innemen 😊 Wel valt op de foto’s duidelijk te zien hoe perfect de vissen in conditie zijn en dat ze nu al een flink formaat hebben. Hoe hard ze tekeer gaan zal je zelf moeten ervaren! Zelf gebruik ik een #7 hengel, hetgeen geen overbodige luxe is. Juist die grotere vissen wil je ook “snel en hard” kunnen drillen. Het OVM is in mijn ogen zeker een bezoekje meer dan waard! O ja…. en vul svp ook het vangstformulier in! Niet alleen Franklin zal er blij mee zijn!